Steeds moeilijker om eigen risico te betalen

Het wordt steeds moeilijker om te voldoen aan het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. Honderden mensen melden zich dagelijks bij hun verzekeraar voor een betalingsregeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de Telegraaf.

Eigen risico

De Telegraaf meldt dat er bij verzekeraar Menzis maandelijks zo’n 8000 verzekerden uitstel van betaling aanvragen. Bij VGZ hebben ruim 300.000 reeds een betalingsregel getroffen. Bij CZ staat de teller dit jaar op 120.000, dit is drie keer zoveel als vorig jaar. Het eigen risico is een verplicht onderdeel van de zorgverzekering. Iedereen boven de 18 is in Nederland verplicht te voldoen aan dit bedrag. Dit jaar is dit 350 euro, volgend jaar is het bedrag vastgesteld op 360 euro. Het eigen risico is ingesteld zodat mensen minder snel zorgkosten maken. Voor veel mensen is de maandelijkse premie nog wel te doen, maar het eigen risico is in veel gevallen toch te lastig, dat stelt een woordvoerder van Menzis in de krant.

Betalingsregeling

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat zorgverzekeraars zoveel mogelijk afspraken maken over betalingsregelingen. Als iemand als wanbetaler te boek staat, wordt de zorgpremie voor die persoon met 30 procent verhoogd en indien mogelijk geïnd van de werkgever. Naar verluidt hebben ruim 300.000 mensen een achterstand op hun gewone premie. CZ speelt graag in op deze ontwikkelingen en biedt klanten de mogelijkheid om een aparte betalingsregeling voor het eigen risico af te sluiten. Er kan dan maandelijks, naast de premie, een bedrag opzij gezet. Ook VGZ komt haar klanten tegemoet. De verzekeraar biedt namelijk de optie om het eigen risico gespreid terug te betalen. Premies en eigen risico’s die niet geïnd kunnen worden door verzekeraars worden betaald door andere verzekerden. Elke zorgverzekeraar dekt zich hiervoor in door een opslag te berekenen op de jaarpremie. Bij DSW is dit bijvoorbeeld 13 euro per jaar en bij VGZ ruim 80 euro.

Bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *