Erfrecht

Wanneer krijg je te maken met erfrecht? Dit hoeft niet meteen te zijn als een familielid overlijd. Je krijgt pas te maken met erfrecht als de overledene geen testament heeft vast gelegd. Op dit moment wordt erfrecht opgedeeld in 4 groepen. De groep die als eerste staat impliceert de partner (uit huwelijk of geregistreerde partnerschap) en kinderen. Deze groep heeft dus als eerste recht op de erfenis van de overledene. De tweede groep impliceert ouders, broers en zussen. Deze groep hoeft niet altijd iets te erven. Deze groep heeft pas erfrecht op het moment dat de eerste groep de erfenis niet heeft geaccepteerd. De derde en vierde groep bestaan uit grootouders en overgrootouders.

Aanvaarden van erfrecht

Je hoeft niet altijd de erfenis te ervaren. Het kan zo zijn dat de erfenis bestaat uit meer schulden dan uit bezittingen. In dit geval zou het slim zijn om de erfenis niet te aanvaarden. Wanneer je besluit om de erfenis niet te aanvaarden, neem je afstand van de totale erfenis. Dus van de schulden, maar ook van de bezittingen. Om afstand te doen van de erfenis is een verklaring nodig. Als je de erfenis accepteert is er geen verklaring nodig. Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet weet of dat je de erfenis wil accepteren. Je hebt dan alle tijd om daarover na te denken. Je moet dan wel goed opletten, want de bank zal wel aanvragen sturen of je de schulden nog gaat betalen of niet. Deze moet je dan negeren, want op het moment dat je een van de schulden gaat afbetalen heb je de erfenis aanvaard. Vanaf dat moment zijn de schulden en de bezittingen van jou.

Belasting

Als je meer erft dan de vrijstelling dan betaal je erfbelansting. De hoogte van de erfbelasting hangt af van de relatie met de overledene. Als je dicht bij de overledene was dan kan het zijn dat je minder of geen erfbelasting hoeft te betalen. Om de erfbelasting te berekenen moet rekening worden gehouden met de waarden van de erfenis en de relatie met de overledene.

Met een erfenis van waarde onder de €123.248 moet je als partner, samenwoner en (pleeg)kind 10% aan erfbelasting betalen. Als kleinkinderen en verdere afstammelingen moet je 18% aan erfbelasting betalen. En de overige erfgenamen moeten 30% aan erfbelasting betalen.

Als de waarde van de erfenis hoger is dan €123.249 moet je als partner, samenwoner en (pleeg)kind 20% aan erfbelasting betalen. Als kleinkinderen en verdere afstammelingen moet je 36% aan erfbelasting betalen. En de overige erfgenamen moeten 40% aan erfbelasting betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *