Help, ik heb een betalingsachterstand bij mijn zorgverzekeraar?

Steeds meer Nederlanders kunnen niet meer voldoen aan hun betalingsverplichtingen aan hun zorgverzekeraar.

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar flink toegenomen. De grootste 5 zorgverzekeraars hebben bij elkaar 305.000 klanten die een betalingsregeling hebben afgesproken. Daarnaast zijn er ongeveer 300.000 mensen die een betalingsachterstand hebben van 6 maanden of meer.

De oorzaak

Dit wordt simpelweg veroorzaakt door het feit dat mensen hun zorgpremie niet meer kunnen betalen.In 2013 is het verplichte eigen risico omhooggegaan naar 350 euro, waardoor men voor hoge kosten kunnen komen te staan wanneer die ineens betaalt moeten worden. Daarnaast moeten patiënten in sommige gevallen verplicht meebetalen aan bepaalde medicijnen.

zorgverzekeraar

Hoe los ik een betalingsachterstand op?

Wanneer u problemen heeft met het betalen van de zorgpremie, kunt u het beste gelijk contact opnemen met uw verzekeraar. Om te voorkomen dat klanten in verdere problemen komen bieden de meeste zorgverzekeraars namelijk betalingsregelingen aan. Aarzel daarom dus niet om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Het kan zelfs zo zijn dat rekeningen die onder het  eigen risico vallen in termijnen te betalen zijn, zonder rente of administratiekosten.

Wat gebeurt er bij een te grote betalingsachterstand?

Het is natuurlijk altijd belangrijk om een grote betalingsachterstand te voorkomen, Vooral omdat bij een betalingsachterstand van 6 maanden of meer de zorgverzekeraar wetterlijk verplicht is om u over te dragen aan het College van Zorgverzekeringen. Op dat moment betaalt u de premie niet meer aan uw huidige zorgverzekeraar maar aan het College van Zorgverzekeringen waar u een boete van 30 procent bovenop de standaard premie zal moeten betalen.

In 2013 betaalt iemand 160,12 euro per maand aan het CvZ

Mag ik geweigerd worden door een zorgverzekeraar?

Ja, u mag geweigerd worden door een zorgverzekeraar. Het is zelfs zo dat u eerst uw schuld bij uw huidige verzekeraar zal moeten aflossen voordat u kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zodra u uw schuld heeft afgelost meldt de zorgverzekeraar u af bij het College van Zorgverzekeringen.

Wanneer wordt u afgemeld bij het College van Zorgverzekeringen?

  • Als u uw totale schuld bij de zorgverzekeraar heeft afgelost;

  • Als u met instemming van uw zorgverzekeraar schuldhulpverlening (hulp bij het aflossen van de schuld) heeft getroffen;

  • Als u bent toegelaten tot de wettelijke schuldsanering (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen – WSNP)

  • Zodra het College van Zorgverzekering de afmelding ontvangt, stopt het met de incasso van de hogere premie automatisch. Daar zal u schriftelijk een bevesting van ontvangen.

 

Bron: RTLNieuws.nl

1 Reactie

  1. Verzekeringfeitjes (Auteur bericht)

    U kunt uw vragen hier stellen.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *