Zorgverzekeraars willen jonge mensen aan zich binden

Zorgverzekeraars introduceren goedkope polissen in combinatie met een hoog eigen risico om jonge gezonde mensen aan zich te binden.

Aanvullende verzekering aantrekkelijker gemaakt

Richard van Kleef, gezondheidseconoom van de Erusmus Universiteit, geeft aan dat steeds meer gezonde mensen het nut van de aanvullende verzekering niet meer inzien. Deze groep sluit dan ook steeds minder vaak een aanvullende verzekering af. Op deze manier houden zorgverzekeraars op een gegeven moment alleen de mensen over die bijna altijd gebruikmaken van de aanvullende verzekering. Als gevolg hiervan zal de deze zorg niet langer betaalbaar zijn voor zorgverzekeraars. Door zorgverzekeringen aantrekkelijker te maken, proberen verzekeraars jonge mensen aan zich te binden en zo te voorkomen dat ze in een lastige financiƫle positie terechtkomen. Dit is volgens Van Kleef een trend die de komende jaren zal doorzetten. Hij geeft aan dat hij het niet uitsluit dat mensen in de toekomst moeten aangeven of ze bepaalde aandoeningen hebben alvorens een aanvullende zorgverzekering te kunnen afsluiten. Het kan dan zo zijn dat bepaalde groepen worden uitgesloten door verzekeraars. Dit is wettelijk toegestaan.

Basisverzekering

Ook de basisverzekering wordt voor jonge, gezonde mensen aantrekkelijk gemaakt door lage premies met een hoog eigen risico te bieden. Echter, is het wettelijk niet toegestaan om de premie leeftijdsafhankelijk te maken. Ook is het niet mogelijk om een acceptatieprocedure in werking te stellen. Enkele grote zorgverzekeraars zoals Menzis en Zilveren Kruis komen nu met goedkope, selectieve basispolissen met een hoog eigen risico tot 860 per jaar. Een nadeel van deze polissen is dat verzekerden niet in alle ziekenhuizen terecht kunnen.

Riskant

Van Kleef geeft aan dat dit voor gezonde mensen geen probleem of minder erg zou zijn omdat alle medische basiszorg wel gewoon verzekerd is. Wel vindt hij het belangrijk dat verzekerden op de hoogte zijn van de polisvoorwaarden en bewust zijn van de beperkingen van de verzekering. Bij sommige verzekeringen, zoals de selectieve polis van Menzis, kunnen verzekerden terecht in slechts 30 van de 90 ziekenhuizen in Nederland. Hier zit bijvoorbeeld geen enkel gespecialiseerd ziekenhuis bij. Deze verzekerden kunnen enkel worden behandeld door een specialist als ze worden doorverwezen vanuit een van de geselecteerde ziekenhuizen.

Bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *