De juiste zorgverzekering kiezen

Het kan een behoorlijke klus zijn om de juiste zorgverzekering te kiezen. Gelukkig bestaan er veel online zorgvergelijkers die het kiezen van de juiste zorgverzekering eenvoudiger maken. Voordat je aan de slag gaat op een vergelijkingssite, zijn er een aantal zaken waar je goed over na moet denken.

Zet je zorgbehoefte op een rijtje

Voordat je gaat vergelijken is het belangrijk dat je kritisch naar je huidige verzekering kijkt. Is die niet meer afdoende maak dan een schatting van welke zorg je denkt nodig te hebben het komende jaar. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten als huisarts, tandarts, fysiotherapie, bril of lenzen en psychologische hulp. Op basis hiervan ga je aan de slag met vergelijkingssites.

Basispakket en aanvullende verzekeringen kiezen

Bedenk goed hoe belangrijk je het vindt om een vrije keuze te hebben in zorgaanbieders. Er zijn namelijk drie verschillende soorten basispakketten waar je uit kan kiezen. Niet elke verzekering biedt alle drie de opties aan, dus let hier goed op. De restitutie zorgverzekering betekent dat je vergoeding krijgt voor zorg uit het basispakket voor zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg. De natura verzekering vergoedt vaak gecontracteerde zorg en gedeeltelijk van niet-gecontracteerde zorg. Als laatste is er nog de budget verzekering. Dit is een natura verzekering met een lagere premie en waarbij je vaak meer betaalt aan eigen bijdrage. Tevens is het aanbod aan gecontracteerde zorg een stuk kleiner en niet-gecontracteerde zorg wordt soms minder vergoed. Wat betreft een aanvullende verzekering moet je goed kijken naar welke zorg niet vergoed wordt uit het basispakket. Baseer je keuze hierop.

Vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico verhogen kan met maximaal 500 euro, maar bijvoorbeeld ook met 100 euro. Hoe hoger het gekozen vrijwillig eigen risico, hoe hoger ook de uiteindelijke korting op je premie. Let wel op dat hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer je in staat moet zijn om uit eigen portemonnee zorgkosten te betalen als je eens wel zorgkosten hebt waarvoor het eigen risico geldt.

Vergelijken en afsluiten

Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering is het aan te raden om eerst te kijken of de verzekering alle zorgkosten dekt en dan naar de maandelijkse premie. De juiste zorgverzekering is de zorgverzekering die alle zorgkosten dekt met een scherpe zorgpremie. Bij het afsluiten is het heel belangrijk dat je goed de voorwaarden en vergoedingen van de gekozen zorgverzekering te controleren. Soms wordt er via een vergelijkingssite ook nog een korting gegeven als je direct afsluit. Wanneer de zorgverzekering is afgesloten krijg je hier bericht van en heb je 14 werkdagen bedenktijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *