Hoge winstmarges op hypotheken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat de hogere winstmarges die banken behalen op hypotheken te wijten zijn aan strengere eisen van overheden en kredietbeoordelaars.

Kredietcrisis

De strikte eisen zijn sinds de kredietcrisis ingesteld om banken crisisbestendiger te maken. Dit concludeer de ACM in het rapport dat donderdag is verschenen. Uit de gegevens van de ACM blijkt dat de winstmarges op hypotheken met gemiddeld 0,24 tot 0,74 procent zijn gestegen. De toezichthouder stelt dat banken terughoudender zijn bij het verstrekken van nieuwe hypotheken en dat als gevolg hiervan de hypotheekrente verhogen. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM, stelt dat consumenten meer geld kwijt zijn omdat Nederlandse banken crisisbestendiger moeten zijn.

Toetreding nieuwe partijen

De aanleiding voor het onderzoek van de ACM was het vertrek van verschillende partijen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit heeft als gevolg dat consumenten minder keuze hebben bij het kiezen van een hypotheek. Fonteijn geeft verder aan dat de huidige situatie op de hypotheekmarkt mede is ontstaan omdat er nauwelijks nieuwe spelers toetreden. De ACM kan, naar eigen zeggen, onvoldoende aantonen waarom dit het geval is en of er wat aan gedaan kan worden. Dit zal verder onderzocht worden aangezien nieuwe toetreding gunstig is voor consumenten. Dit leidt namelijk tot meer concurrentie en kan de bancaire sector in zijn geheel verbeteren.

Verzekeringen & Hypotheken

Eerder werd bekend dat verzekeraars ook winst behalen op zorgverzekeringen. Minister Schippers liet toen weten dat deze marges moeten leiden tot een lagere premie voor consumenten. De winstmarges die worden behaald op verzekeringen & hypotheken zouden moeten worden doorberekend in de premies zodat consumenten hier de voordelen van genieten.

Bron: AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *