Overstappen bespaart geld

Het informatiecentrum Vektis heeft onlangs bekend gemaakt dat 7,2 procent van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar is overgestapt van zorgverzekering. Dit zijn in totaal 1,2 miljoen mensen.

Bewust van uitgaven

Uit het onderzoek bleek ook dat consumenten dit jaar vaker hebben gekozen voor een verhoogd eigen risico. Dit jaar heeft ongeveer 10 procent van de mensen gekozen om het eigen risico te verhogen, in 2012 was dit nog 7 procent. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt tevens dat het aantal aanvullende verzekeringen met 3 procent is gedaald. De directeur van Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat mensen steeds bewuster zijn van de uitgaven en meer kijken naar hun eigen portemonnee. Hij vertelt tevens dat er ieder jaar veel geld valt te besparen voor consumenten als er wordt overgestapt van zorgverzekering.

Groot deel nooit overgestapt

Hoewel steeds meer mensen overstappen en zich steeds meer bewust zijn van hun kosten is een groot deel van de verzekerden niet overgestapt. Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 is ongeveer 75 procent van alle verzekerden niet overgestapt. Dit geeft aan dat dat een grote groep nog tevreden is met hun huidige zorgverzekering of zorgverzekeraar. Wellicht zitten er ook mensen tussen die graag zouden willen overstappen maar dit niet doen door bijvoorbeeld een gebrek aan informatie.

Overstappen loont

2014zorgverzekering.nl heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 732 mensen waarbij werd gevraagd naar besparingen op de zorgverzekering. Van de 732 respondenten bleek 33 procent tussen de 100 en 150 te hebben bespaard op de zorgverzekering door eind 2012 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ongeveer 25 procent van de mensen bespaart zo’n 75 tot 100 euro en 16 procent gaf aan dat dit bedrag zelfs 150 euro of meer was.

Eigen risico

Zoals gezegd, heeft 10 procent van alle overstappers ook voor een verhoogd eigen risico gekozen. Hiermee kan men zo’n 25 eurp per maand besparen op de zorgpremie. Dit is niet meegenomen in het onderzoek dus kan het een vertekend resultaat geven. Desalniettemin, blijkt het dat overstappen van zorgverzekeraar geld kan besparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *