Problemen met Nederlandse verslavingszorg

Zorgverzekeraar CZ en zorginstelling Novadic Kentron geven aan zich zorgen te maken over de Nederlandse verslavingszorg.

Privéklinieken niet transparant

Beide partijen geven aan dat er veel geld wordt uitgegeven aan privé- verslavingsklinieken, zonder precies te weten waar het geld naar toe gaat. CZ laat weten dat ze twee keer zoveel geld kwijt is aan privé-verslavingsklinieken. De zorgverzekeraar geeft aan dat ze de rekening moet betalen zonder dat ze enige controle te hebben op de gegeven hulp.

Deskundigheid

Novadic Kentron, een Brabantse verslavingsinstelling, laat weten net als CZ zich zorgen te maken over dit soort klinieken. De instelling waarschuwt dat er wellicht teveel betaald wordt aan privéklinieken waarvan niet zeker is dat ze deskundig genoeg zijn om de juiste hulp te bieden. CZ en Noadoc Kentron willen beide dat er duidelijkere eisen worden gesteld aan deze privéklinieken zodat het duidelijker wordt waar het geld aan uitgegeven wordt.

Experiment Volkskrant

De Volkskrant maakte dit weekend bekend een eigen “verslavingskliniek” te hebben opgericht. Het gaat in dit geval om een experiment waarmee de krant wil aantonen hoe makkelijk het is om een privékliniek te openen zonder de nodige kennis te hebben. De kliniek, genaamd GGZ Bontiusplaats, mag sinds deze week verslaafden behandelen en de kosten declareren bij zorgverzekeraars. De Volkskrant laat weten dat de kliniek zonder al teveel moeite werd goedgekeurd als “instelling voor medisch specialistische verslavingszorg”: “Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel”. Minister Schippers van Volksgezondheid laat weten de toelatingswet te willen aanpassen.

Bron: Omroep Brabant & At5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *