Geen aanvullende verzekering voor voormalig kankerpatiënt

Amsterdamse student Daniel de Rijke heeft een open brief geschreven naar minister Schippers waarin hij zijn beklag doet over de marktwerking in de zorg.

Geen aanvullende verzekering mogelijk

Consumenten hebben tot 1 januari de tijd om hun zorgverzekering aan te passen of om over te stappen van zorgverzekering. Ook De Rijke wil graag de vrijheid om zijn verzekering zelf te kiezen. Hij wordt hierin echter beperkt door verschillende zorgverzekeraars. Het is voor hem namelijk niet mogelijk om zich aanvullend te verzekeren als hij overstapt van zorgverzekeraar. De 21-jarige student kreeg op zijn twintigste te horen dat hij een Hodgkinlymfoom had. Een jaar later is de kanker uit zijn lichaam, maar krijgt hij te horen niet in aanmerking te komen voor een aanvullende verzekering vanwege zijn medische geschiedenis. De Rijke wil zich niet aanvullend verzekeren omdat hij kanker heeft gehad, maar omdat hij rugby speelt en fysiotherapie niet zelf kan betalen. Zonder aanvullende verzekering wordt dit echter niet vergoed door verzekeraars. Ondanks het feit dat hij nu gezond is, zouden Avéro, Zilveren Kruis en ONVZ De Rijken nu weigeren voor een aanvullende verzekering. ONVZ noemde hem zelfs ‘een brandend huis’ en Zorgverzekeraars Nederland schildert hem af als een ‘schrijnend geval’.

Open brief

Zijn open brief aan minister Schippers is een succes op social media. De brief is meer dan 10.000 keer bekeken en wordt veel gedeeld via verschillende platformen. In de brief aan minister Schippers vraagt Daniël zich af hoe dit kan voor een gezond persoon. “Ik vind het onredelijk dat het systeem nu zo werkt dat verzekeraars je mogen weigeren aan de hand van je medische dossier, terwijl de kans dat ik weer ziek word heel klein is.” Hij zet vraagtekens bij de huidige werkwijze in de zorg en vraagt zich af of de doelen die zij voor ogen had wel worden bereikt met marktwerking in de zorg. De Rijke krijgt naar aanleiding van het initiatief steun van verschillende kanten zoals de politiek, kankerorganisaties en lotgenoten. Zo vertelt De Rijke dat hij het meest is geschrokken van een reactie van een ex-kankerpatiënt die geen hypotheek kan krijgen. Een aantal verzekeraars heeft de student inmiddels een aanbod gedaan, maar voor De Rijke is het nu een principekwestie geworden. Minister Schippers heeft nog niet gereageerd.

Bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *