Aanvullende verzekeringen volgend jaar duurder

Volgende week maken zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend. Naar verwachting zullen de basispremies dalen. Daarentegen zal de prijs voor aanvullende verzekeringen aanzienlijk stijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van zorgkiezer.nl.

Bezuinigingen aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeraars zullen volgend jaar flink bezuinigen op aanvullende zorgpolissen. Zo is er volgens zorgkiezer.nl volgend jaar vrijwel geen verzekeraar die fysiotherapie volledig zal vergoeden. Dit heeft vooral grote gevolgen voor ouderen en chronisch zieken, die in het nieuwe jaar een groter deel van hun zorg zelf zullen moeten betalen. De zorgpremies zullen gemiddeld met 10% dalen. De aanvullende verzekeringen worden duurder, alleen zullen mensen daar minder zorg voor terugkrijgen. Aanvullende verzekeringen dekken zorg dat niet in de basispremie zit, zoals fysiotherapie en tandheelkunde. Zorgverzekeraars zien de kosten voor deze zorg ook oplopen en zijn daarom van plan om de vergoedingen voor deze behandelingen te verlagen.

Aanvullende verzekeringen steeds minder populair

De bezuinigen zijn nodig omdat prijsbewuste jongeren hun aanvullende verzekeringen steeds vaker opzeggen. In 2006 was 93% van de Nederlandse bevolking aanvullend verzekerd, dit is gedaald naar 83% in 2013. Zorgverzekeraars verwachten dat deze trend zal doorzetten. Verzekeraars lopen de premies van jongeren dus mis, waardoor de verzekeringsmaatschappijen niet langer voldoende inkomsten hebben om de volledige zorgconsumptie te vergoeden. Daarom proberen zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen steeds aantrekkelijker te maken voor jongeren door de premies goedkoper aan te bieden. Verzekeraars Achmea en VGZ maken bijvoorbeeld duidelijk onderscheid tussen aanvullende premies voor jongeren en ouderen. Bij Achmea betalen ouderen tot 286 meer voor een aanvullende verzekering dan een 18-jarige. Bij VGZ zijn de verschillen tussen de twee groepen maximaal 50 euro.

Aanvullende verzekeringen zijn ooit in het leven geroepen om de kosten voor de verplichte basisverzekering zo laag mogelijk te houden. De gedachte hierachter was om het voor elke Nederlander mogelijk te maken zich bij te verzekeren tegen alle denkbare aandoeningen en behandelingen die buiten het basispakket vielen.

Bron

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *