Apothekers gaan de strijd aan met Achmea over vergoedingstarieven
Twintig apothekers uit Amsterdam proberen zorgverzekeraar Achmea deze week via de rechter te dwingen tot een hogere vergoeding voor geneesmiddelen. Het is de eerste keer dat een dergelijk geschil tussen zorgverleners en een zorgverzekeraar voor de rechter komt.
Vergoedingstarieven eenzijdig bepaald
Juridisch gezien gaat het om de vraag of Achmea contractbreuk pleegt door het niet nakomen van afspraken over de hoogte van vergoedingen. Zorgverzekeraars betalen apothekers en andere zorgverleners vergoedingstarieven die redelijk worden geacht door de verzekeraars. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met de inkoopprijs voor apothekers. Dit leidt steeds vaker tot ongunstige contracten voor zorgverleners, aldus de apothekers. Het doel van het kort geding is, volgens de apothekers, om een grotere kwestie aan het licht te brengen. De vergoedingstarieven worden op dit moment namelijk eenzijdig bepaald door een aantal grote zorgverzekeraars. De apothekers hopen dat dit kort geding de Tweede Kamer aan het denken zet over of deze situatie wel wenselijk is voor de zorg.
Dominante positie zorgverzekeraars
VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers hoeft hier niet lang over na te denken. Volgens haar hebben zorgverzekeraars de taak gekregen om zoveel mogelijk de kosten te drukken. “Dit betekent dat ze zo nu en dan de boeman moeten uithangen”, aldus Schippers. Brancheverenigingen van vrijwel alle Nederlandse zorgaanbieders, van ziekenhuizen tot logopedisten en apothekers, zijn het hier niet mee eens. Volgens hen zou de markmacht van zorgverzekeraars zo groot zijn dat zorgverleners wel akkoord moeten gaan met nadelige contracten. Achmea heeft momenteel een marktaandeel van 75% in Amsterdam. Amsterdamse apotheker Henny Atta geeft dat hij direct failliet zou gaan als hij geen contract zou sluiten met Achmea. Hij heeft echter geen ruimte om te onderhandelen over de hoogte van de vergoedingstarieven. Als Achmea onder de kostprijs blijft betalen is zijn bedrijf niet meer te redden. “’Nu verstrek ik sommige patiënten medicijnen terwijl ik daar zelf honderden tot duizenden euro’s op verlies”.
Achmea heeft aan dat ze haar argumenten in de rechtbank uiteen zal zetten. Een woordvoerster van de verzekeraar geeft aan dat Achmea als doel heeft om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden voor consumenten. Dit kan volgens haar alleen door te scherp te letten op de kosten van bijvoorbeeld medicijngebruik.
Bron: Volkskrant