Vergelijkingssites geven tegenstrijdige adviezen
De 3 grootste vergelijkingssites van Nederland geven consumenten tegenstrijdige adviezen over de goedkoopste of beste zorgverzekering. Independer, Zorgkiezer en de Consumentenbond adviseren verschillende zorgverzekeringen op basis van dezelfde zoekcriteria. Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.
Verschillen tussen vergelijkingssites
De krant heeft een onderzoek uitgevoerd naar de 3 grootste vergelijkingssites voor zorgverzekeringen, Independer, Zorgkiezer en de Consumentenbond. Uit de analyse bleek dat deze 3 partijen op basis van dezelfde zoekopdracht een andere polis aanraadden. Tevens bevatten de adviezen soms fouten of ontbreken de goedkoopste polissen in het overzicht.
Volgens onderzoeksbureau Cendris is een kwart van de Nederlanders van plan om dit jaar over te stappen van zorgverzekeraar. Naar schatting zal maar liefst 66% zal bij de overstap gebruik gaan maken van een vergelijkingssite. Waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan vergelijkingssites de komende tijd nauw te volgen. Saskia Bierling, woordvoerster van de ACM, geeft aan dat de kwaliteit van de vergelijkingssites in het verleden niet optimaal is geweest. De ACM zal binnenkort opnieuw gaan kijken of het vergelijkingssites voor financiële producten inmiddels beter afgaat.
De Volkskrant heeft een vergelijking gemaakt voor een 31-jarige man zonder voorkeur voor een bepaalde zorginstelling, met een hoog eigen risico en een wereldwijde dekking voor spoedeisende hulp. Zelfs voor deze relatief eenvoudige vergelijking komen de drie sites niet tot een eenduidig advies. Independer toont bovendien niet alle goedkope polissen en de website van de Consumentenbond toont tevens een verzekering die niet overeenkomt met de zoekopdracht.
Samenwerkingscontracten
De verschillen tussen de prijsvergelijkers hebben deels te maken met samenwerkingscontracten tussen de vergelijkers en verzekeraars. In het geval van de 3 grootste spelers, is dit alleen het geval bij Independer. Deze vergelijker laat bijvoorbeeld een top-3 zien op basis van de verhouding tussen prijs, kwaliteit en het contract dat ze hebben met verzekeraars. Directeur van Independer, Edmond Hilhorst geeft aan: “In onze top-3 tonen wij uitsluitend polissen van verzekeraars waarmee we een samenwerkingscontract hebben”.
Dat verklaart waarom een polis van OHRA de top-3 van Independer aanvoert, terwijl een goedkopere verzekering van FBTO, met betere voorwaarden, niet in die top-3 voorkomt.
De Consumentenbond en Zorgkiezer nemen echter wel verzekeringen op waarmee ze geen samenwerkingsverband hebben. Deze partijen sorteren verzekeringen naar eigen zeggen automatisch op de laagste prijs. Net als Independer ontvangen ook de Consumentenbond en ZorgKiezer vergoedingen voor elke verzekering die via hun site wordt afgesloten.
De Consumentenbond en Zorgkiezer niet dezelfde verzekering bij dezelfde zoekopdracht. Waar zit het verschil dan in? Het verschil in de getoonde verzekeringen zit in de kortingen die beide tussenpersonen hebben weten te krijgen bij de verzekeraars. Zo isdezelfde verzekering van Agis bij ZorgKiezer op jaarbasis 44 euro goedkoper dan bij de Consumentenbond. In het aanbod van Independer komt de verzekering van Agis niet voor.