Stormschade: wat vergoedt de verzekering?

28 oktober, de dag dat Nederland toch enigszins werd verrast door de impact van de reeds voorspelde storm. De storm die gisteren over Nederland raasde heeft voor miljoenen euro’s aan schade aangericht bij Nederlandse huizen. Een dag later vragen vooral gedupeerden zich af: wat vergoedt de verzekering eigenlijk bij stormschade?

Verzekerd of niet?

Schade als gevolg van extreem weer; dit is natuurlijk onmacht en velen denken dan ook dat ze geen beroep kunnen doen op de verzekering indien er sprake is van schade. Niets is minder waar. Bij schade aan uw huis, kunt u in veel gevallen terecht bij uw opstalverzekering. Schade aan bijvoorbeeld tuinstoelen, vallen normaal gesproken onder uw inboedelverzekering. Sommige mensen hebben een gecombineerde woonverzekering met zowel een opstal- als inboedelverzekering. Huurt u een huis? Dan kunt u in de meeste gevallen terecht bij de verhuurder.

Eigen risico

In geval van stormschade kunt u eigenlijk bijna altijd een beroep doen op uw opstalverzekering, zelfs met de meest beperkte dekking. Het KNMI spreekt officieel van storm bij windkracht 9. Verzekeraars spreken echter van storm vanaf windkracht 7, een voordeel voor de consument. Normaal gesproken heeft een opstalverzekering een laag of helemaal geen eigen risico. Bij stormschade geldt er doorgaans een hoger eigen risico. Dit ligt meestal tussen de 225 en 500 euro.

Autoverzekering

Stormschade aan uw auto is helaas niet altijd gedekt. De dekking hangt af van wat voor soort autoverzekering je hebt afgesloten. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij anderen veroorzaakt. Schade aan jouw eigen auto is hier dus niet bij in opgenomen. Als je een WA met beperkt casco dekking of WA met volledig casco dekking hebt afgesloten, kan je deze schade vergoed krijgen. Om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt, kan je het best de eigen polisvoorwaarden nogmaals nalezen. Bij sommige verzekeraars kan de hoogte van de premie wijzigen als er stormschade wordt geclaimd. Het claimen van stormschade heeft meestal geen invloed op je schadevrije jaren.

Stormschade claimen? Let nog wel even op de volgende dingen

– Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar
– Probeer de schade, indien mogelijk, zoveel mogelijk te laten zoals hij is. U kunt het best met uw verzekeraar afspreken wat u wel of niet kunt opruimen.
– Maak foto’s van de schade en noteer het tijdstip waarop de schade is ontstaan. Dit kan dan worden gekoppeld aan windmetingen van het KNMI, mocht er twijfel over ontstaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *