DNB: Verlaag zorgpremie niet te veel

Vorig jaar hebben zorgverzekeraars een flinke winst geboekt. Er wordt verwacht en zelfs geëist dat deze winst wordt doorberekend in de zorgpremie van volgend jaar. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft echter aan dat de zorgpremie niet te sterk moet worden verlaagd.

Verlaging zorgpremie

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar in totaal 1,4 miljard winst behaald. Er is veel over gezegd en gespeculeerd dit jaar. Wat zal dit betekenen voor de zorgpremie van aankomend jaar? De kosten zullen toch zeker wel doorberekend worden? Minister Schippers van Volksgezondheid en verschillende consumentenorganisaties hebben duidelijk gemaakt dat deze winst moet worden doorberekend in de zorgpremies van volgend jaar. Organisaties, zoals de Consumentenbond, eisen zelfs lagere premies voor de zorgverzekering.

DNB tegen sterke verlaging zorgpremie

Toezichthouder DNB probeert nu de volgens hen ongefundeerde druk te nuanceren. Volgens de DNB is het echter belangrijk dat dat verzekeraars voldoende achter de hand hebben. Verzekeraars moeten namelijk rekening houden met de kans op stijgende kosten in de toekomst. De winst die verzekeraars hebben gemaakt kunnen beter worden ingezet om een buffer te creëren, aldus de DNB. De Europese normen waaraan verzekeraars moete voldoen veranderen de komende tijd. Door veranderingen in politiek beleid kunnen er nieuwe risico’s ontstaan voor de verzekeraars. De DNB geeft echter aan dat Nederlandse verzekeraars op dit moment wel aan alle eisen voldoen en dat er in principe wel ruimte is om de zorgpremie te verlagen. Alleen heeft de DNB niet dezelfde verlaging in gedachten dan bijvoorbeeld de Consumentenbond.

DSW maakte onlangs haar premie voor 2014 bekend. Deze ligt, zoals verwacht, lager dan de premie van dit jaar. Zorgverzekeraars dienen voor 14 november de zorgpremies voor 2014 bekend te maken. Dan zal duidelijk worden of en in hoeverre de geboekte winst doorberekend zal worden in de premie van volgend jaar.

Bron

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *