Zorgpremie lager door bange consumenten

Steeds meer mensen blijven weg bij het ziekenhuis, dokter of tandarts uit angst voor de verhoogde eigen bijdrage die ze moeten betalen. Dit heeft verzekeraars vorig jaar miljoenen euro’s bespaard. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Lagere zorgpremie

Veel Nederlanders vermijden zorg uit angst dat ze veel moeten bijbetalen. Dit terwijl ze wel maandelijks gewoon de eigen zorgpremie betalen. Voor verzekeraars pakt dit voordelig uit. Zij hoeven minder uit te keren en minder declaraties leiden uiteindelijk voor zorgverzekeraars tot besparen van miljoenen euro’s. Volgens de Telegraaf is de hoge druk van de politiek ook van invloed op het aantal claims, waardoor de premie verder daalt. De Telegraaf meldt dat zorgverzekeraars dit geld zullen gebruiken om de zorgpremies te verlagen. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, verwacht niet dat zorgverzekeraars het geld zomaar zullen teruggeven aan de klanten. Deze kostenbesparing is uiteraard voordelig voor zorgverzekeraars en zij mogen deze reserves inzetten zoals zij dat willen.

Zorgverzekering 2013

Veel zorgverzekeraars hebben bij het vaststellen van de zorgpremie voor 2013 al rekening gehouden met een flinke kostenbesparing over 2012. Deze kostenbesparing werd in 2012 gerealiseerd door bezuiniging op medicijnen. Deze besparing wordt geschat op 500 miljoen tot 750 miljoen euro. Deze besparingen zijn volgens de zorgverzekeraars al doorberekend. Hierdoor is er niet of nauwelijks verschil in de zorgpremie voor de basisverzekering van 2013.

Bron: Telegraaf & Artsennet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *