Bijna 18 jaar? Dan ben je officieel volwassen!

18 jaar oud worden is best heel wat en er komt meer bij kijken dan dat je nu waarschijnlijk denkt. Zo moet je o.a. een zorgverzekering regelen en kun je zorgtoeslag gaan aanvragen. Daarnaast is het ook verstandig om over een aantal zaken goed na te denken zoals bijvoorbeeld een uitvaartverzekering. Het is best veel wat zo ineens op je afkomt, maar geen stress want wij hebben het een en ander voor je uitgezocht. Hieronder beantwoorden we drie meest voorkomende vragen die je zeker gaat tegenkomen wanneer je 18 jaar oud wordt.

Wie betaalt mijn zorgpremie nu ik 18 word?

Tot het moment dat je 18 jaar oud bent val je gratis onder de polis van de zorgverzekering van je ouders. Nog voordat je 18 jaar oud wordt krijg je een premievoorstel van de zorgverzekeraars waar je tot dan onder viel. Ga hier niet zomaar blind op in, want wie zegtĀ  dat de zorgverzekering van je ouders bij jou past? Het is dan ook verstandig om zorgverzekeraars te vergelijken nog voordat je een zorgverzekering aanvraagt.

Tip: Veel verzekeraars bieden speciaal voor jongeren en studenten zorgverzekeringen aan die helemaal aangepast zijn op hun behoeftes. Zelf zorgverzekeringen vergelijken is met een beetje hulp helemaal niet zo lastig, het complete overzicht van 18ennu.nl kan je helpen bij het vinden van de juiste zorgverzekering. Zo betaal je nooit teveel voor je zorgverzekering!

Nadat je een zorgverzekering hebt geregeld kun je direct zorgtoeslag gaan aanvragen. De meeste jongeren en studenten hebben hier namelijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage vanuit de overheid voor de hoge kosten van een zorgverzekering. Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch en moet je dan ook zelf even aanvragen.

Is een uitvaartverzekering echt nodig?

Dood gaan is een dure grap en de kosten hiervoor kun je verzekeren met een uitvaartverzekering. De meeste jongeren en studenten kiezen ervoor om direct een uitvaartverzekering af te sluiten nadat ze 18 jaar oud zijn geworden. Vraag eerst nog voordat je een uitvaartverzekering afsluit aan je ouders of zij niet al een uitvaartverzekering voor je hadden geregeld. Een echte studenten uitvaartverzekering bestaat niet, dus korting zit er op je uitvaartverzekering niet in. Wel betaal je minder premie als je vroeg bent met het verzekeren van je uitvaartkosten.

Niks is vervelender dan dat je nabestaanden straks met de hoge kosten van jouw uitvaart komen te zitten, vandaar die uitvaartverzekering. Naast het afsluiten van een uitvaartverzekering wanneer je 18 jaar oud bent kun je er ook voor kiezen om voor deze kosten te gaan sparen. Het openen van een gratis online spaarrekening kan je helpen het sparen vol te houden.

Wat moet ik allemaal precies regelen als ik 18 jaar oud word?

Wat je nou allemaal precies moet regelen wanneer je 18 jaar oud wordt kun je terugvinden in de checklist op jongerenwebsite 18ennu.nl. Op 18ennu.nl vind je naast een checklist die je op weg helpt met het volwassen worden handige informatie over o.a. studiefinanciering, zorgtoeslag, studentenkamers en het vinden van een bijbaan.

Kom je er dan nog niet uit? Laat dan een reactie achter op de website van 18ennu.nl of contact ze via Facebook of Twitter. Wanneer je alles goed geregeld hebt valt het volwassen worden best mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *