Autopremie niet betalen vergt hoge boetes

Steeds meer consumenten houden geen rekening met torenhoge boetes als gevolg van het niet betalen van de autopremie. Woordvoerder van Geld.nl Paul Huibers zei onlangs dat consumenten de gevolgen van het niet betalen van de premie onderschatten. Dit is volgens Huibers een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het als gevolg kan hebben dat consumenten niet langer zijn verzekerd en bovendien een boete kunnen krijgen van het RDW.

Boete voor betalingsachterstand

Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als een automobilist de autopremie voor zijn autoverzekering niet betaalt, kan de verzekeraar bij een betalingsachterstand van 30 dagen de dekking van de verzekering schorsen. Consumenten zijn vanaf dat moment niet meer verzekerd en mogen daarom niet langer de weg op. Bij een auto die langer dan twee dagen niet is verzekerd, lopen consumenten het risico op een boete van €380. Het RDW kan deze boete drie keer per jaar opleggen, waardoor de boete kan oplopen tot €1.140.

Registratie wanbetalers

De autopremie wordt bijna altijd met een automatische incasso geïnd.
Wordt dit niet betaald, dan krijgen consumenten van de verzekeraar een herinnering toegestuurd. Vervolgens hebben consumenten veertien dagen om de autopremie alsnog te betalen. Lukt dit niet dan gaat de verzekeraar over tot een schorsing en een boete. Vanaf het moment van schorsing bent u als consument niet langer verzekerd. Loopt de betalingsachterstand nog verder op na de schorsing, dan kan de verzekeraar overgaan tot royeren. De automobilist krijgt dan een melding in de landelijke database. Hierdoor wordt het lastig voor automobilisten om in de toekomst nog geaccepteerd te worden bij een nieuwe autoverzekeraar.

Stijgende wanbetalingen

De verzekeraars Univé en AllSecur bevestigen dat er steeds vaker wanbetalingen voorkomen. Zo steeg het aantal wanbetalingen bij Allsecur in 2011 met 20% en volgens woordvoerder Anja van Dijk zet deze stijgende lijn zich tot nu toe nog voort.

Bron: Geld.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *