Zorgverzekering mogelijk duurder in 2015

De basispremie voor de ziektekosten wordt verwacht flink te stijgen in 2015. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de Kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Specialisten hebben berekend dat de premies voor iedereen met ongeveer 200 euro zullen stijgen. Het eigen risico zou ook een verhoging kennen van 360 naar 400 euro. Waardoor men minimaal 240 euro duurder uit zal zijn in 2015 dan in 2014.

Kabinetsplannen voor de langdurige zorg

Het kabinet heeft plannen om de langdurige zorg (AWBZ) te decentraliseren. De AWBZ zal dan in de handen van de gemeenten en zorgverzekeraars komen. Uiteraard gaat dit gepaard met afwenteling, waardoor een zorgverzekering duurder wordt. Het kabinet wil met deze regeling ervoor zorgen dat mensen langer thuis blijven wonen. Dit zou kunnen leiden tot minder vraag naar bijvoorbeeld zorginstellingen en verpleeghuizen. Volgens voorzitter Ton Heerts van de FNV en voorzitter Maurice Limmen van het CNV zal dit plan koopkracht en banen kosten. ‘Dat betekent dat we minder naar draagkracht gaan betalen’, zegt Limmen. ‘Nu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo’, aldus Limmen.

De premies zullen omhoog gaan

De premie voor de verplichte basisverzekering zal stijgen. Dit is te wijten aan het deel AWBZ dat vanaf 2015 onder de basisverzekering zal vallen. Het wordt momenteel betaald uit belastingopbrengsten en een eigen bijdrage van gebruikers. Dit jaar wordt het gedeeltelijk nog door werknemers gefinancierd. Werkgevers zullen volgend jaar 1,6 miljard meer premie gaan betalen.

De bezuiniging van zeker 5 miljard

Het kabinet hoopt de komende jaren minimaal 5 miljard te bezuinigen op de zorg. Een stijging van kosten en eigen risico zou echter kunnen leiden tot een daling van de koopkracht. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat ‘de gevolgen en oplossingen van de operatie worden onderzocht’.

bron: volkskrant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *