Verzekeraars werken samen om fraude tegen te gaan

Om fraudeurs te stoppen gaan zorgverzekeraars hun gegevens delen met het CBV (Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit). Hierdoor kunnen andere verzekeraars, zoals autoverzekeraars, van te voren fraudeurs extra goed in de gaten houden. Het CBV deelde altijd al gegevens over fraude, maar nog niet over zorgfraude.

De afspraak om zorgfraude te melden aan het CBV is uit stand gekomen door een samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Deze brancheorganisaties willen hiermee de misbruik van zorgpremies en publieke en private middelen stoppen.

Functie van het CBV

Het CBV geeft alle fraude meldingen over verzekerden, interne medewerkers van zorgverzekeraars of derden weer door aan de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast heeft het CBV ook een analyserende taak. Zij zoeken naar overeenkomsten tussen de meldingen van schadeverzekeraars en zetten deze gegevens om naar statistieken over verzekeringsfraude en -criminaliteit.

Omvang zorgfraude analyseren

Vanaf maart 2012 is het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg bezig met het verzamelen van fraudemeldingen door zorgverzekeraars. In samenwerking met Vektis, het informatiecentrum voor de zorg, worden de fraudemeldingen geanalyseerd. Hiermee hopen ze meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van de zorgfraude. Deze informatie moet helpen om fraude zoveel mogelijk te voorkomen en tegen te gaan.

Valse nota’s

Zorgverzekeraars constateerde in 2011 € 7,7 miljoen aan fraude. Daarbij hadden ze € 167 miljoen bespaard door controles op onterechte declaraties. De zorgfraude gaat vooral om valse nota’s. In deze nota’s is vastgesteld dat de zorg niet geleverd was of de kosten onterecht verhoogd zijn. Er kan ook sprake zijn van onterechte declaraties, die niet opzettelijk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *