Aanvullende verzekering bepalend voor wel of niet bezoek aan tandarts en mondhygiënist

Nederlanders zonder aanvullende tandartsverzekering gaan steeds minder naar de tandarts en naar de mondhygiënist. Daarnaast wensen steeds meer mensen de mogelijkheid om zonder verwijzing van de tandarts direct naar de mondhygiënist te kunnen gaan. Uit een onderzoek is gebleken dat ze ook vaker naar de mondhygiënist zullen gaan wanneer deze goedkoper is dan de tandarts.

tandartsverzekering

Minder mensen een aanvullende tandartsverzekering

In 2012 hadden minder mensen een aanvullende tandartsverzekering dan in 2009. Dit percentage daalde van 77 naar 72%. Mensen zonder aanvullende verzekering bezochten minder vaak de tandarts en mondhygiënist. Dit was in 2009 en in 2012 34%, terwijl Nederland een duidelijke stijgende trend laat zien. Onder mensen die wel een aanvullende verzekering hebben, steeg het bezoek aan de mondhygiënist van 39% naar 47%. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan.

Onwetenheid

Nederlanders zonder aanvullende verzekering weten vaak niet of er een verschil is in tarief tussen de tandarts en de mondhygiënist, en tot welke behandelingen de mondhygiënist bevoegd is en welke alleen de tandarts mag doen. “Deze ‘onwetendheid’ is de afgelopen jaren toegenomen en kan te maken hebben met hun lager gebruik van mondzorg”, stelt NIVEL-programmaleider Ronald Batenburg. “Uit het rapport blijkt ook dat mensen zonder aanvullende verzekering lagere scores geven aan hun algemene gezondheid, zowel in 2009 en 2012.”

Periodieke controles

Opvallend is dat mensen zonder aanvullende verzekering vaker aangeven dat ze zonder verwijzing van de tandarts voor periodieke controles naar de mondhygiënist willen gaan. En ook dat ze vaker naar de mondhygiënist zullen gaan als die goedkoper is dan de tandarts. Batenburg: “Het lijkt erop dat mensen zonder aanvullende verzekering meer drempels zien of niet weten wat de verschillen zijn met de tandarts.”

Het onderzoek

Het onderzoek van NIVEL vond plaats in januari 2012 en was oorspronkelijk bedoeld als ‘nul-meting’ voor de invoering van de vrije tarieven in de mondzorg. De invoering van vrije tarieven is uiteindelijk halverwege 2012 later dat jaar  geannuleerd. Vergelijking met vorige onderzoek dat het NIVEL in 2009 uitvoerde maakt het wel mogelijk om trends te ontdekken. De gestelde vragen zijn letterlijk herhaald in het nieuw onderzoek, onder een vergelijkbaar panel, met een respons van 68%.

bron: Nivel.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *