Belgische brandstichter krijgt schadevergoeding

Wie in België in een verwarde bui brand sticht in zijn of haar huis, krijgt de schade aan persoonlijke eigendommen terugbetaald. Dat oordeelde de Brusselse rechtbank recentelijk in een spraakmakend vonnis. Dat is een primeur in de Belgische rechtspraak, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Jos V.H. (43) wilde in de nacht van 21 oktober 2010 een eind aan zijn leven maken door zijn woning in de fik te steken. Hij veranderde echter van mening toen de vlammen al hoog oplaaiden en het vuur in zijn huurwoning in Denderwindeke niet meer te blussen viel. De man vluchtte weg en liet daarbij zijn huurwoning brandend achter. De dag daarna gaf hij zichzelf aan bij de politie van Ninove.

Ontoerekeningsvatbaar

“Daarop beval de onderzoeksrechter een psychiatrisch onderzoek, waarna mijn cliënt ontoerekeningsvatbaar werd verklaard”, zegt advocaat Dimitri Hemmeryckx. Terwijl de huisbaas van het uitgebrande huis zijn schade vergoed kreeg, bleef Jos V.H achter met de financiële gevolgen van zijn daad. Zijn complete inboedel ter waarde van 12.900 euro was namelijk ook in vlammen opgegaan.

Niet verantwoordelijk

“De verzekering weigerde dat bedrag echter uit te keren omdat mijn cliënt de brand zelf had aangestoken en dus zelf verantwoordelijk was voor de schade”, aldus advocaat Hemmeryckx. “Daarop hebben we de verzekeraar gedagvaard: mijn cliënt was ontoerekeningsvatbaar verklaard, dus oordeelden we dat hij niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor zijn daden.”

Geestesstoornis

De rechtbank van eerste aanleg volgde die argumentatie. In het vonnis van 4 september stelde de rechtbank dat “de dader zich bevond in een toestand van ernstige geestesstoornis, wat hem ongeschikt maakte tot het controleren van zijn daden.” Gevolg: de verzekeringsmaatschappij moet Jos V.H. tóch 12.900 euro schadevergoeding betalen. “Verzekeraars wéten dat dit kan gebeuren: mensen die in een vlaag van een geestesstoornis schade aanbrengen, is een bekend gegeven”, reageert Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *