Smartphone bovenaan in zomerschade top 10

De smartphone staat dit jaar bovenaan in de zomerschade top 10. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Europeesche Verzekeringen.
In 2012 stond de smartphone (nu goed voor 20 procent van alle claims), nog op de tweede plaats in de top 10. Koffers en tassen stonden vorig jaar bovenaan in de lijst en dit jaar op de tweede plaats (15 procent), gevolgd door de zonnebril (9 procent), de fotocamera (8 procent) en portemonnee/geld (6 procent). Dit zijn de meeste voorwerpen die zijn geclaimd wegens diefstal, schade of verlies.

Andere posities in de zomerschade top 10 zijn: sieraden/horloge, kleding, tablet, en reisdocumenten/rijbewijs. De reisverzekeraar ziet dit jaar voor het eerst een lichte stijging in het aantal schadeclaims met betrekking tot e-readers. Dit jaar staat de e-reader nog niet in de lijst, maar volgend jaar waarschijnlijk wel.

De zomerschade top 10

1. Smartphone / mobiele telefoon: 20%
2. Koffer / tas: 15%
3. Zonnebril: 9%
4. Bril: 8%
5. Fotocamera: 8%
6. Portemonnee / geld: 6%
7. Sieraden / horloge: 5%
8. Kleding: 5%
9. Tablet: 4%
10. Reisdocumenten / rijbewijs: 4%

Meeste schademeldingen vanuit Spanje

Uit de gegevens van het onderzoek komt verder naar voren dat de meeste schadeclaims dit jaar vanuit Spanje kwamen. Andere landen waar de verzekeraar veel claims vanuit binnenkreeg zijn: Frankrijk, Italiƫ en Turkije. Ook uit Nederland, zowel vanaf de vakantiebestemming als Schiphol, kwamen veel meldingen binnen. Dit waren voornamelijk meldingen met betrekking tot verloren reisdocumenten en beschadigde bagage.

Redenen voor annuleren

De voornaamste redenen voor het annuleren of vroegtijdig afbreken van een vakantie zijn ziekte bij de vakantieganger zelf of een familielid of het overlijden van een geliefde (85%). Op verre afstand (7%) staat de schademelding voor ongebruikte reisdagen door ziekenhuisopname tijdens een vakantie. Andere redenen voor het annuleren van een vakantie zijn werkloosheid en echtscheiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *