Verbeterde welzijn door ”verplichte” mantelzorg

Familie en vrienden moeten minimaal vier uur per maand meewerken aan de verzorging van hun naasten. Volgens zorginstelling Vierstroom is deze mantelzorg een morele verplichting. Het plan is om de verzorging samen te gaan doen met de persoonlijke contacten van de bewoners.

Mantelzorg

De Goudse zorgorganisatie Vierstroom zou graag willen zien dat familieleden en kennissen minstens 4 uur per maand tijd met hun oudere naasten zouden doorbrengen. De zorgorganisatie vraagt daarom hulp aan de naasten van de bewoners van hun zorginstellingen. Het is uiteraard niet mogelijk om zorgplicht op leggen waardoor Vierstroom  eerder spreekt van een morele verplichting. Daarbij is bijvoorbeeld te denken aan simpele zaken als wandelen en spelletjes spelen. De echte zorg zal echter natuurlijk wel door gekwalificeerde medewerkers worden geleverd.

De proef

Vierstroom heeft het afgelopen jaar een proef gedaan onder achttien nieuwe bewoners met de verplichte mantelzorg. De naasten van de vijftien van de achttien bleken enthousiast te zijn over de gevraagde inspanning. De overige families voelden hier echter niet zo veel voor. Bewoners die nooit bezoek krijgen, krijgen door Vierstroom een vrijwilliger aangewezen. Het resultaat is positief, de ouderen zitten volgens Vierstroom dankzij de extra aandacht beter in hun vel.

Welzijn van de bewoners

Volgens Vierstroom bestuurder Jeroen van den Oever is het een verkeerde opvatting dat de zorg volledig door professionals zou moeten worden gedaan. Juist de bijdrage van de naasten en vrijwilligers kunnen het verschil uitmaken. De afspraken die Vierstroom met de naasten van de bewoners maakt gaan enkel over welzijn, zegt Jeroen van den Oever. Het is namelijk onmogelijk om de fysieke zorg te splitsen. Fysieke zorg is aan de professionals. De professionals kunnen mensen met dementie niet gelukkiger maken, dit kunnen mantelzorgers wel. ’De inzet van mantelzorgers levert ook geen bezuiniging op, volgens Van den Oever. ‘Integendeel, het kost iets meer inzet.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *